Száguldó FPV drónok Liftoff szimulátorban

Kezdőlap » Oktatóanyagok » Kezdőknek » Legjobb FPV drón szimulátorok

Létrehozva:

Frissítve:

Legjobb FPV drón szimulátorok

Ha a új vagy az FPV drónok világában biztos ajánlotta már neked valaki, hogy inkább szimulátorban gyakorolj valódi repülés előtt. Ez feleslegesnek tűnhet, de nem az. Drónt irányítani nem könnyű. Szimulátorban tudsz gyorsan és költséghatékonyan megtanulni FPV drónnal repülni. Mai cikkemben bemutatom a legnépszerűbb ingyenes és fizetős fpv drón szimulátorokat.

Kedvenc FPV drón szimulátoraim:

Mi az a drón szimulátor?

Lényegében csak egy számítógépes játék, amiben valósághű drónokat vezethetünk.

Miért használjak drón szimulátort?

Legfőképpen azért, hogy amíg megtanulsz FPV drónokkal repülni, ne törd össze saját gépedet. Drága és lassú alkatrészt szerezni. Hidd el, az első pár tucat felszállásnál nem fog egy darabban landolni a drón.

  • Ingyen akárhányszor összetörheted virtuális drónod
  • Nem kell várnod jó időjárásra
  • Sosem merülnek le akkumulátorok
  • Olyan trükköket és manővereket is gyakorolhatsz, amiket a valóságban nem mernél
  • Nagyon jó móka!

Mire lesz szükségem FPV szimulátorozáshoz?

Egy számítógépre, egy szimulátor programra és egy távirányítóra.

A legtöbb szimulátornak nincsenek magas rendszer követelményei, szinte bármilyen 10 évnél fiatalabb számítógépre találni fogsz olyan szimulátort ami simán fut rajta. Általánosságban elmondható, hogy 8 GB RAM, 4 x 2 GHz-s processzor és egy 2 GB-nál nagyobb memóriával rendelkező videokártya (újabb gépeknél CPU-ba integrált is elegendő, régebbieknél legalább GT1030 vagy RX550 szintű) jó lenne, ha lenne ahhoz hogy a legnépszerűbb programok stabilan fussanak.

Bár lehet a legtöbb szimulátort sima kontrollerrel is irányítani, de ez nem is hasonlít a valódi repülésre, érdemes RC távirányítóval használni a szimulátorokat. Minden modern és a legtöbb régebbi drón távirányító is csatlakoztatható számítógéphez, így nem kell másikat venni a szimulátorozáshoz. Általában rá kell csak dugni egy USB kábellel a távot a gépre, kiválasztani rajta, hogy joystick-ként jelenjen meg és játékvezérlőként látszódni fog a gépen.

Ha még nem lenne távirányítód, olvasd el távirányító választásról szóló cikkemet.

Legjobb FPV drón szimulátor: Liftoff

Szerintem ez jelenleg a legjobb választás olyan kezdők vagy haladók számára, akik mind freestyle, mind verseny drónozással szeretnének foglalkozni. Jó a fizikája, rengeteg tartalom van benne és nagyon népszerű. Kell ennél több?

Most még bemutatom részletesen mit is tud, hogy legyen viszonyítási alapod, de a többiről már nem fogok ennyit írni.

Három féle játékmódban mérhetjük össze tudásunkat a többi játékossal:

  • Race: egy track-et (bólyákkal és kapukkal kirakott útvonal) kell minél gyorsabban végig repülni
  • Freestyle: különféle trükköket kell csinálnunk és ezzel pontokat gyűjtenünk
  • Free flight: szabadon lehet repkedni bármelyik pályán

A mélygarázstól kedve, a kikötőn át egészen a golfpályáig, mindeféle változatos pályák várják hogy felfedezzük őket.

Drónok terén is nagyon sokszínű a felhozatal, a mini 3”-os gépektől, a DJI FPV drónon át egészen a 7”-os vadállatokig minden megtalálható, de ha ez nem lenne elegendő, építhetünk saját drónt is az elérhető tömérdek alkatrészből.

Fizika terén is teljesen korrekt. Be lehet állítani a drónok tulajdonságait, így általában be tudjuk olyanná hangolni, mintha a saját drónunkat reptetnénk.

Hála a Steam Workshop-nak, bárki megoszthtja az általa készített drónokat vagy track-eket. Jelen pillanatban több mint 5000 track és több mint 9000 drón érhető teljesen ingyen el innen, de ezek a számok folyamatosan növekednek. Ha ki szeretnél próbálni egy drónt, szinte biztos hogy itt megtalálod.

A magyar drónos közösségben ez az egyik legelterjettebb szimulátor jelenleg, de világszerte is hatalmas népszerűségnek örvend.

Van multiplayer is a játékban, így ha meguntad az egyedül repkedést versenyezhetsz barátaiddal vagy becsatlakozhatsz az épp folyó nyílt versenyekbe.

Kezdőknek egy kis segítség lehet a Liftoff oktató módja, ami végigvezet a távirányítód beállításán és a drón irányítás alapjain.

Grafika terén, sem csúnya a szimulátor, de azért nem is a legszebb. Gépigénye közepesnek mondható, új számítógépeken akár videókártya nélkül is elfut, de a maximális beállításokhoz azért kelleni fog legalább egy régebbi kártya.

Van hozzá három kiegészítő is, amik új pályákat, új drónokat és új mechanikákat adnak a játékhoz. Ha szeretnél autókat vagy RC repülőket kergetni vagy Tiny Whoop-okat reptetni, érdemes rájuk nézni.

Legjobb versenydrón szimulátor: Velocidrone

Ő az FPV versenyzők kedvence, legrealisztikusabb fizikájának és alacsony gépigényének hála.

Szinte mindent tud, amit az előző versenyző, viszont sajnos nehezebb benne eligazodni, mert kezelőfelület sokkal kaotikusabb, ez a kezdők életét megnehezítheti.

Az utóbbi években hatalmas közösség gyűlt köré. Folyamatosan készülnek hozzá az új pályák, versenyeket, oktatásokat rendeznek benne. Még pezseg az élet az amúgy több mint egy éve nem frissített program körül.

Pályák terén is elég verseny orientált. Nem nagyon van benne freestyle pálya, viszont rengeteg nagyon jó track készült hozzá.

A kis gépigény kétélű fegyver, jó hogy akár régebbi laptopokon is elfut, de olyan csúnya, hogy az néha szinte már fáj. Ha csak minél jobb időt szeretnél futni egy versenypályán, ez egyáltalán nem probléma, de ha ki szeretnéd hozni a maximumot gamer erőművedből, nem ez lesz a kedvenced.

Készült hozzá pár kiegészítő is. A Freestyle Pack, a Micro Class Quads és a Mega Class Quads új drónokat és a pályákat tesznek elérhetővé. Ha nem csak sima 5” környéki verseny drónokkal szeretnél repkedni, ezek megvásárlása elég hamar szükségesnek fog tűnni, mert nem lehet saját drónt összerakni a szimulátorban.

Ha egy régebbi gépen szeretnél szimulátorozni vagy a drón versenyzésben szeretnél gyakorlatot szerezni, ez a szimulátor jó döntés lehet számodra.

Kezdőknek az Empty Scene Day pálya level 01, level 02, stb. track-jai nagyon hasznosak, mert lépésről lépésre tanítanak meg repülni és hatékonyan be tudod velük gyakorolni a versenyeken használt manővereket.

Legjobb 7” verseny drón szimulátor: Drone Racing League Simulator (DRL Sim)

Kezdők számára nem tudom javasolni, fura fizikája miatt, haladóknak 7”-os versenyzésnél viszont nagyon jó élményt nyújthat.

A Drone Racing League egy professzionális nemzetközi drón versenyző liga, akik a szimulátort folyamatosan fejlesztik és évente megrendezik a Swatch DRL Tryouts nevű online drón versenyt benne.

Megkapjuk a nagyágyúktól elvárt funkciókat, szinte ugyanazt amit a Liftoff is nyújt. Nagyon jól modellezi a DRL 7”-os verseny drónjainak fizikáját és az egész DRL verseny hangulatát, viszont érződik hogy javarészt erre koncentráltak a fejlesztők. Hiába van mindenféle méretű és típusú drón a szimulátorban, ha a pályák java több százzal repesztő 7”-os erőgépekhez lett tervezve és minden féle drónt olyan érzés irányítani, mintha egy sokkal nagyobb géppel repülnénk.

A dolgot árnyalja, hogy a konkurenciához képest kiemelkedően részletesen személyre lehet szabni a fizikát, így elméletben kihozható bár belőle akár nagyon más repülés érzet is, de ehhez kell egy csomó idő és egy kis elszántság. A legtöbben nem érezzük valósághűnek a fizikáját.

A pálya design lenyűgöző. Nagyon jól átgondolt és változatos track-eket sikerült össze raknia a DRL-nek.

Gépigény terén a Liftoff-al azonos a program, viszont szerintünk maximumon kicsit szebb és hangulatosabb nála.

Legjobb Freestyle FPV szimulátor: Uncrashed

Ez a szimulátor kifejezetten a freestyle és cinematic FPV pilótáknak kedvez, lenyűgözően részletes pályáival és szép grafikájával.

Nagy és igényesen kialakított pályái szinte hívogatnak a freestyle repülésre. A korábban bemutatott szimulátorokon edződött szemek sokszor már észre sem veszik mennyire üres és egyhangú környezetben versenyeznek, itt épp az ellenkezője van, minden tele van részletekkel és tárgyakkal, tényleg valósnak hat a terep. Vár néhány izgalmas helyszín is, mint havas hegycsúcsok vagy jövőbeli repülő autókkal teli felhőkarcolók. Lehet autókat is kergetni egyes pályákon. Track-ek terén alig kapunk valamit, pályánként egy van, de az legalább látványos.

Gépigénye valamivel magasabb a korábbi szimulátoroknál, cserébe szebb is náluk.

Fizikája és beállíthatósága átlagos, viszont rengeteg eddig alap funkcióról kell lemondanunk, mint a multiplayer, pályaszerkesztő vagy a saját drón építés lehetősége.

Legjobb Cinematic FPV szimulátor: TRYP FPV

Ha belefáradtál a fej fej melletti versenyzése vagy a szédítő trükkök gyakorlásába, próbáld ezt ki, nagyon jó cinematic témákat kínál.

Kapunk pár hatalmas, részletesen kidolgozott pályát, ahol lélegzetelállítóan szép grafika mellett csinálhatunk, amit csak akarunk. Lehet bázisugrókkal, madarakkal repkedni, autókat, motorokat, bicikliseket kergetni vagy akár hőlégballonok körül szálldosni.

A játék még a fejlesztés alatt áll, de már most a legszebb grafikát, legnagyobb pályákat és tényleg egyedülállóan jó filmes témákat kínál, mint egy egész hegyvonulat vagy egy kanyon berepülése.

A szép grafikának viszont megvan az ára: nagyon gépigényes. Csak gamer gépeken lehet kihozni belőle a maximumot.

Fizikája nem kiemelkedő, ez egyenlőre sokkal inkább egy játék, mint egy valósághű szimulátor. Rengeteg funkció hiányzik még belőle, például az FPV versenyzés is félkész állapotban van, ez a hiányosság a közeljövőben valószínűleg javítva lesz, de vélhetően nem ez lesz az erőssége.

Ingyenes FPV drón szimulátorok

Legkisebb gépigényű szimulátor: FPV Freerider

Ez egy őskövület. Tudás, fizika, személyre szabhatóság terén a konkurencia közelébe sem ér, de szinte egy kenyérpirítóm is elfut. Nem kell tőle sokat várni, a drónozás kipróbálására és az irányítás alapjainak megtanulására elegendő.

Van ingyenes demó verziója is és egy utódja az FPV Freerider Recharged, ez grafika terén fejlődött a legtöbbet, ezzel elvesztve a nagyon alacsony gépigényét. Mindkét szimulátor megjelent Androidra is.

Ha régi gépen szeretnél szimulátorozni, érdemes ingyenes verziójával tenned egy próbát.

Legjobb ingyenes szimulátor: Orqa FPV:Skydive

Ha nem szeretnél szimulátorra költeni ez az egyik legjobb lehetőséged. Pár pálya van csupán benne, nincs multiplayer, se pályaszerkesztő vagy bármi hasonló plusz.

Nagyjából beállítható fizikája, de azért nem az igazi, messze elmarad a Velocidrone és a nagyobb szimulátorok szintjétől.

Grafikája átlagos, gépigénye elég jól optimalizált, ezért akár régebbi gépeken is elfut.

Tényleg arra jó, amire tervezték: kipróbálni milyen a drónozás.

Legjobb magyar fejlesztésű ingyenes szimulátor: Real Drone Simulator (RDS)

Nem kell messze menjünk, hogy drón szimulátor fejlesztőt találjunk, kis hazánkban is van egy kis csapat, aki készíti ezt a programot.

Még fejlesztés alatt áll, de már pártucat drónnal róhatjuk a köröket a játékban lévő pár pályán. Grafikája és gépigénye átlagos, fizikája viszont nagyon jó. 

Akár barátaiddal multiplayer-ben, akár egyedül vágnál neki a drónozásnak, semmit nem veszíthetsz ha adsz egy esélyt ennek a teljesen ingyenes szimulátornak.

Bár ez nem publikus még, de nagyon komoly fejlesztések folynak a háttérben, amik könnyen a Liftoff és az Uncrashed szintjére repíthetik a programot. Csak így tovább, várjuk a következő verziókat!

Legjobb ingyenes Tiny Whoop szimulátor: TINY WHOOP GO

Nem valami ismert ez a cuki kis Tiny Whoop-okra szakosodott szimulátor, pedig meglepően sokat nyújt árához képest.

Pár féle mini drónt, pár pályát, részletes fizika személyre szabhatóságot és multiplayer támgatást kapunk ingyen. Aránylag olcsón lehet még venni a játékban plusz pályákat és track editort, így nem csak repülhetünk mások által tervezett track-eken, de akár mi is készíthetünk újakat.

Fizikája nem egy nagy szám, könnyebb irányítása, mint a valódi Whoop-oknak, de ez ne ijessze el a kezdőket, első szimulátornak, bele kóstolni a mini drónok világába tökéletes.

Gépigénye nagyon alacsony, megkockáztatom hogy a Freerider-el vetekszik.

Kezdőknek jó lehetőséget nyújt kipróbálni a Whoop-ok világát, gyakorlottabb pilótáknak viszont inkább a Velocidrone Micro Class vagy a Liftoff Micro Drones kiegészítőjét javasoljuk.

Legjobb ingyenes telefonos FPV drón szimulátor: Orqa FPV:Skydive

Lényegében egy az egyben ugyanaz mint a számítógépes testvére, csak Android és Apple telefonokon fut.Egy USB OTG kábellel, akár rá is lehet csatlakoztatni Androidos telefonodra távirányítódat, így akár útközben is lehet gyakorolni.

Számít a fizika?

Igen is meg nem is. A drón szimulátorok fizikája nagyon szubjektív. Egyre valósághűbb, de sosem lesz ugyanolyan mint a valóság.

Csak válassz egy szimulátort, ami számodra megfelelő grafikával rendelkezik és stabilan fut a gépeden, aztán rendszeresen repülj benne. Hasznosabb ha az energiádat gyakorlásba ölöd, ahelyett hogy a legjobb fizikájú szimulátor után kutatnál (lehet itt rontottam el?).

Hogyan tanuljak meg FPV drónnal repülni?

Ez egy elég összetett téma, ezért egy külön cikket szenteltem annak hogyan lehet gyorsan és költséghatékonyan megtanulni repülni. Tovább

Tippek a szimulátorozáshoz

Csakis Acro-ban repülj!

A legjobb ha rögtön acro-ban vágsz bele az FPV repülésbe. Stabilizált módban általában nem lehet olyan gyorsan és szépen repülni, mint acro-ban, ezért előbb vagy utóbb úgyis rá fogsz kényszerülni a váltásra. Ha viszont hozzászoksz a stab nyújtotta “kényelemhez” nehéz lesz átszoknod acro-ra.

Fusson stabilan a szimulátor!

Úgy állítsd be a szimulátorod grafikus beállításit, hogy ne menjen az FPS 60 alá. Ha egy kicsit is akad a játék, nem érződik realisztikusnak.

Mi le szoktuk venni a felbontását a szimulátornak 1280 x 720 (HD)-ra. A valódi analóg FPV repülésnél még ennél is kisebb, nagyjából 720 x 480 px-es képet közvetít a drón, ezért ez a trükk egyáltalán nem ront a realitáson, viszont drasztikusan növeli az FPS-t.

Használd kezdetektől fogva a lehető legrealisztikusabb beállításokat!

Érdemes mindig a lehető legrealisztikusabb beállítások mellett gyakorolnod, még ha ettől nehezebb is a drón irányítása. Ezt kell megszoknod, mert a valóságban nem kapcsolhatod ki a fizikát (egyenlőre).

Keresd meg saját rate-jeidet!

A számodra kényelmes rate-ek megtalálása nélkül nehezen fog menni a repülés. Érdemes ezt minél hamarabb behangolnod a rate-ek beállításáról szóló cikkünk segítségével.

OpenTX helyett használj EdgeTX-et!

Az OpenTX-ben van egy hiba, ami növeli az USB kommunikáció késleltetését, ami miatt nem érződnek olyan realisztikusnak a szimulátorok, mint a modernebb EdgeTX-ben, ami már javította ezt a hibát.

Szólj hozzá!