Kezdőlap » Oktatóanyagok » Kezdőknek » FPV drónozás összefoglaló kezdőknek

Létrehozva:

Frissítve:

FPV drónozás összefoglaló kezdőknek

Új vagy az FPV drónok világában? – A legjobb helyre jöttél! Ez az összefoglaló, elmagyarázza az FPV drónok építésének, reptetésének és működésének alapjait kezdőknek.

Milyen FPV drónt vegyek kezdőként?

Abszolút kezdőként semmilyet. Vegyél inkább egy távirányítót és tanulj meg szimulátorban repülni. FPV drónt irányítani nehéz, sokkal nehezebb mint egy hagyományos DJI drónt. – Sok drága drónom bánta, mire ezt beláttam. Azért született ez a cikk, hogy te elkerülhesd ezeket a hibákat.

Mi az FPV repülés?

FPV (First Person View): Amikor egy 150 km/h-val hasító gépmadár pilótájaként egy “VR” szemüvegben mozivászon méretben látod, amit a drón lát.

FPV drónnal repülni kicsit olyan érzés, mintha egy videó játékkal játszanál, száguldozhatsz, bárhová mehetsz a 3D-s térben és mindenféle fizikát meghazudtoló trükköket csinálhatsz. A nagy különbség, hogy számítógéped nem törik össze, ha nekimész a játékban egy falnak. 

Mi az az FPV drón?

Az FPV drónok strapabíró, gyors, gyakran otthon épített drónok, amiknek az élő képét FPV szemüveggel nézhetjük. Sokkal nagyobb uralma van felettük a pilótának, mint egy hagyományos drón felett, így mindenféle trükköket és extrém manővereket végre lehet velük hajtani, de irányításuk nehezebb.

Ha ránézel egy drónra és olyan mintha valaki otthon tákolta volna össze, csak fel vannak csavarozva alkatrészei egy karbon vázra, mindenféle borítás nélkül, akkor az valószínűleg egy FPV drón. Ezeket sokszor pilótáik építik, de még ha kész drónt is veszel, valószínűleg univerzális alkatrészekből lesz, így ha valami elromlik, simán otthon ki tudod cserélni.

Mélyebb elektronikai és fizikai ismeretek kellenek az FPV drónok működtetéséhez, mint egy hagyományos DJI drónhoz, de ezért teljeskörű személyre szabhatóságot kapunk cserébe.

Hagyományos (DJI) drónok  vs DJI FPV drónok vs FPV drónok

A világ legnagyobb drón gyártója a DJI ötvözte az FPV drónok repülési stílusát a hagyományos drónjai fejlettebb technológiájával, így megszülettek a DJI FPV drónok, konkrétan a DJI FPV Drone és a DJI Avata. Ezek valahol a két világ között foglalnak helyet: irányításuk olyan mint az FPV drónoké, de beüzemelésük sokkal egyszerűbb és el vannak látva mindenféle biztonsági funkciókkal.

FPVDJI FPVHagyományos DJI
Drón készlet ára120-650 000 Ft500-750 000 Ft240-550 000 Ft
Felhasználási területVerseny drónozás, freestyle FPV videózás, cinematic FPV videózásFreestyle FPV videózás, cinematic FPV videózásFotózás, videózás, panorámakép készítés, fotogrammetria, katasztrófavédelem, bűnüldözés, stb.
Repülési idő3-7 perc15-18 perc30-46 perc
Szükséges tudásSokKevésKevés
Irányítás nehézségeNehézNehéz vagy könnyűKönnyű
Sebességlehet nagyon gyors is, nagyon lassú isKözepesLassú vagy közepes
Képminőségbármilyen kamerát rakhatunk rájuk, így a nagyon jótól a nagyon rosszig bármiKözepes
Manőverezhetőségnagyon jónagyon jó vagy közepesközepes
Javíthatóságotthon, egyszerűbb, de nem könnyűszervizben, nehezebbszervizben, nehezebb
Strapabíróságrossz

Kinek ajánlom az FPV drónokat?

Azoknak akik szeretnék a repülés élményét minél inkább átélni vagy átadni videón és ezért nem sajnálnak időt ölni tanulásba és szerelésbe. Ha nem szeretnél a drónozás technikai hátterével foglalkozni, csak egy megbízható és egyszerű gépet, amivel érdekes fotókat lőhetsz a levegőből, akkor egy hagyományos mondjuk DJI Mini lehet számodra jó döntés. Ha pedig kevés az időd, de nagyobb anyagi keretből gazdálkodsz és csak élvezni szeretnéd az FPV repülés élményét, egy DJI Avata vagy DJI FPV Drone lehet jó választás.

Mennyibe kerül egy FPV drón?

Nem foglak félrevezetni: ez egy drága hobbi, ugyanúgy mint a hagyományos DJI drónozás.

 • Drón: 55 000 – 300 000 Ft + pótalkatrészek
 • Távirányító: 35 000 – 150 000 Ft 
 • FPV szemüveg: 45 000 – 250 000 Ft
 • Egyéb felszerelések: 20 000 Ft – 100 000 Ft

Szóval legalább 120-180 000 Ft-ot bele kell tenned, hogy egy alap kezdő géped lehessen, de egy komolyabb drón simán meg dobhatja a költségeket 250 000 Ft fölé. És ebben még nincs benne a pótalkatrészek ára. A repülést kipróbálni szerencsére elegendő egy távirányító is, nem muszáj egyben mindent megvenni.

Nagyon kérlek ne vedd meg a legolcsóbb noname alkatrészeket Aliexpress-ről vagy Banggood-ról! Rengeteg ipari hulladék vackot lehet kínából rendelni, ami igaz hogy olcsóbb, de zsákbamacska hogy működik e egyáltalán és hogy meddig bírja. Sok európai boltban nem is forgalmazzák csak a drágább, bevált, jobb minőségű darabokat, mert garanciát kell vállalniuk rá és a vacak minőségűt úgy már nem éri meg tartani.

Ha spórolni szeretnél inkább vegyél használt jó minőségű felszereléseket és alkatrészeket, mint olcsóbb, de vacak újat!

FPV drónok fajtái

Kétféleképpen szoktuk besorolni az FPV drónokat: méretük és repülési stílusok alapján. Méretüket általában propellerük mérete alapján adjuk meg. Egy 5”-os drón, akkora hogy maximum 5” (5 colos) propellerek rakhatók rá.

Verseny drónok

A verseny drónokat kifejezetten verseny pályákon való csapatásra tervezték. Méretük és kialakításuk nagyon változó lehet. A gigászi 7”-os bestiáktól, a legnépszerűbb 5”-os gépeken át, a tenyeredben elférő Tiny Whoop-okig mindenféle madárkák meg szoktak fordulni különféle versenyeken.

Onnan tudod őket a legkönnyebben felismerni, hogy általában alul a váz alatt, a hasukon van akkumulátoruk.


Freestyle drónok

Valószínűleg ezek miatt vagy itt. Freestyle drónokkal szoktunk szédítő trükköket és pörgős manővereket repülni. Ezeket is minden méretben kapni, de a legnépszerűbbek kétségkívül az 5”-os drónok.

Onnan ismerheted fel őket, hogy általában van rajtuk egy akciókamera és a váz tetején, a drón hátán van az akkumulátor.


Cinematic drónok

A cinematic inkább egy repülési stílus: nagyon stabil, egyenletes, precíz felvételek készítése a cél, amit leginkább a filmesek használnak. Szinte bármilyen drónnal lehet ilyen felvételeket készíteni, csak újabban megjelent néhány kifejezetten erre tervezett madárka is.

Tipikusan a Cine Whoop-ok tartoznak ide. Ezek 2”-3” körüli teljesen védett propellerekkel rendelkező gépek, amikkel lasabb, gyakran beltéri felvételeket szoktunk készíteni. Ötvözik a Tiny Whoop-ok biztonságos repülését a Freestyle drónok méretével és erejével.


Long Range drónok

Ezeket arra tervezték, hogy minél nagyobb hatótávot és minél hosszabb repülési időt tudjanak. Nagyon hasonlítanak a sima freestyle vagy verseny drónokra, csak általában gyengébb, de hatékonyabb motorokat, nagyobb akkut és nagyobb hatótávú FPV rendszert kapnak. Sok filmes is használ ilyen drónokat.


Tiny Whoop-ok

Ők tipikusan szoba cirkálók: Kicsik, könnyűek,  teljesen védettek propellereik és elég gyengék. A téli hónapokban beltéri repülésre tökéletesek, de kezdők körében is népszerűek, mivel elég strapabírók és biztonságosak.


ToothPick-ek

Ezek is mini drónok, amik hála könnyű súlyuknak meglepően gyorsak és akrobatikusak. Repülésük hasonlít a nagyobb 5”-os gépekére, de apró méretüknek hála halkabbak, kevésbé veszélyesek és nagyon cukik.

Ránézésre az első ütközésnél apró darabokra törnek, de bár tényleg érzékenyebbek alkatreszeik mint a nagyobb gépeknek, kis tömegüknek hála ők is bírják a strapát. Vékony karjaikról és kikönyített vázukról ismerheted fel őket.

Ha bővebben is kíváncsi vagy milyen drónok és repülési stílusok vannak, készül erről egy részletesebb cikkem.

Hogyan kezdjek bele az FPV drónozásba?

1. Vegyél egy távirányítót

Ha kezdő vagy az FPV drónok világában azt javaslom először csak egy távirányítót vegyél magadnak. Ez univerzális, tartós és szimulátorok segítségével ki tudod próbálni a drónozást fizikai drón nélkül. Nehéz FPV drónt irányítani, ha rögtön a valóságban kezded a gyakorlást,  gyors össze törhet madárkád.

A számodra legjobb távirányító kiválasztásáról írtam egy külön cikket, de azért itt hagyom kedvenceimet.

Top 3 távirányító

Radiomaster Boxer
Kedvencem
Radiomaster Zorro
Gamepad kialakítású

2. Válassz egy FPV drón szimulátort

A szimulátorok olyan számítógépes játékok, amikben FPV drónokat reptethetünk. Ezekkel lehet a leghatékonyabban és legolcsóbban megtanulni FPV drónt irányítani. Vannak kis gépigényűek is, így nem feltétlen kell hozzájuk gamer gép.

Top 3 szimulátor

Liftoff
Kedvencem
Száguldó FPV drónok Liftoff szimulátorban
Velocidrone
Versenyzőknek
Real Drone Simulator
Ingyenes, magyar

3. Gyakorolj legalább 10 órát szimulátorban és találd meg rate-jeid

Be kell hogy épüljenek az izom memóriádba az alap manőverek, amihez idő és acro gyakorlás kell. Acro repülési módban ha elengeded a karokat, nem áll vissza vízszintesbe a drón, hanem tartja a pozíciót, amiben hagytad. Ez ad nekünk lehetőséget nagyon szép manőverezésre és mindenféle trükkök végrehajtására, de idő megtanulni.

A profi versenyzők és freestyle pilóták rengeteget gyakorolnak, sokan több száz órát öltek szimulátorba, mire jók lettek.

Soknak tűnhet ez a 10 óra, de ha belegondolsz napi 1-2 óra gyakorlással pár hét alatt megvan. Mire megjön a drónod már lesz egy kis tapasztalatod. Csakis acro-ban repülj és minél hamarabb szabd személyre a rate-eket!

4. Vegyél FPV szemüveget

Ezen keresztül fogod látni, a világot. Az FPV rendszerek viszik át a drón kamerájának képét az FPV szemüvegedbe. Lentebb lesz még ezekről szó. Legyen elég most annyi, hogy válassz egy FPV rendszert, vegyél hozzá egy szemüveget és jó minőségű antennákat.

Top 3 analóg FPV szemüveg

HDZero Goggle + rapidFire
Legnagyobb tudású
Skyzone Sky02O
Középkategóriás

5. Válassz vagy építs FPV drónt

Láthattad mennyi féle FPV drón van, ha nem veszel el a paraméterek erdejében, biztos találsz köztük valami kedvedre valót. A drónhoz kelleni fog akkumulátor és töltő is, ezek beszerzéséről se feledkezz el.

Épített vs kész FPV drónok

Rengeteg féle előre összerakott drónt lehet manapság kapni. Minőségük és tudásuk elég változó, de egyre több olyan modell jelenik meg, amely elfogadható minőséget hoz és olcsóbb mint épített társai. Tudom, hogy ezzel sokan nem értenek egyet, de én kezdőként egy kész drónt vennék. Így nem kell egyből a drónozás egyik legösszetettebb feladataival az alkatrészek összeválogatásával és összeszerelésével foglalkozni.

Előbb vagy utóbb meg kell majd tanulnod drónt szerelni, ezért sokak szerint az a legjobb ha te építed első drónod, így tudni fogod hogy működik és sokkal könnyebben meg fogod tudni javítani. – Ez teljesen igaz csak rengeteg idő és munka mire ilyen úton eljutsz egy repképes gépig, ezért én nem ezt támogatom. Ha bejött az FPV drónozás, lesz még alkalmad bőven szerelni.

Épített drón készletek elnevezései
 • PNP (Plug-N-Play): Csak maga a drón van a csomagban, még vevő sincs, így kelleni fog akkumulátor, akkumulátor töltő, vevő, távirányító, FPV szemüveg, propellerek és néhány szerszám, hogy repüljön is. Néha adnak a gyártók akkumulátort, akkumulátor töltőt és propellert is a drónhoz, de ezek általában nem valami jó minőségűek.
 • BNF (Bind-N-Fly): Egy drón és egy vevő van a csomagban. Általában az FC-be van integrálva a vevő vagy rá van már előre forrasztva, így ideális esetben nem kell semmit forrasztani a gépen az első repülés előtt.
 • RTF (Ready-to-Fly): Minden benne van a csomagban és össze van szerelve, ami a repüléshez szükséges. Tipikusan a DJI drónok ilyenek. Csábítóak az ilyen készletek, de általában silány minőségű vagy nem univerzális távirányítót és FPV szemüveget tartalmaznak, ezért szerintem nem éri meg megvenni őket.

Milyen FPV drónt vegyek vagy építsek kezdőként?

Amilyet csak szeretnél. Tudom hogy sokan nem értenek ezzel egyet, de én azt vettem észre, ha nem olyan drónt veszel, amilyen a szíved vágya, bele fogsz unni a repülésbe. Valószínűleg gyorsabb és veszélyesebb drónra vágysz, mint amit egyenlőre tudnál kezelni. Ha előre látó vagy, miközben bele ölsz egy csomó pénzt és időt az álom gépbe, megtanulod az FPV drón irányítás és működtetés csínját-bínját, ha nem gyorsan össze fogod törni.

Ha nincs konkrét elképzelésed, vagy spórolni szeretnél a legjobb drónok kezdőknek a Tiny Whoop-ok vagy a 3” alatti toothpick-ek. A Whoop-ok teljesen veszélytelenek, aránylag olcsók és strapabírók. Tényleg tökéletesnek látszanak kezdőknek, én mégsem szeretem őket. Volt több is, de lassabbak, gyengébbek és számomra nem nyújtják azt a szabadság érzést, amit egy nagyobb gép. Kicsit olyan érzés mintha egy dodzsemen ülnél egy versenyautó helyett. Azoknak is megvan a maga hangulata, amit sokan imádnak, de nekem nem jött be.

Én sokkal jobban szeretem a 2”-3” körüli toothpick-eket. Ezekben már van annyi kakaó hogy egyszerűbb freestyle trükköket is le lehessen velük repülni, de súlyuk még nem olyan nagy hogy nagyon veszélyesek legyenek. Kicsit drágábbak (de még mindig sokkal olcsóbbak a nagy gépeknél), beltérben nem ajánlott velük repülni és könnyebben megsérülnek (a nagy gépeknél jobban vagy ugyan úgy bírják a strapát), de olyasmi érzés velük repülni mint a nagy 5”-os gépekkel.

Happymodel Crux3
3″ 1S Toothpick – kedvencem
BetaFPV Meteor65 Pro
65mm 1S legjobb Tiny Whoop
BetaFPV Meteor85
85mm 2S erősebb Tiny Whoop

6. Bővítsd felszerelésed

Első FPV drónod valószínűleg nem fogja sokáig egy darabban bírni. – legalább a propellereit illik lezúzni. Sokféle szerszám, pótalkatrész és alapanyag szokott egy FPV pilóta garázsában pihenni, hogy ha valami elromlik, meg lehessen javítani. Érdemes előre felkészülni és beszerezni mindent, hogy ne kelljen sokat várni mire megjön.

7. Versenyezz vagy vegyél részt találkozókon

Ez nem egy magányos sportág. Segítőkész, befogadó magyar és nemzetközi közösség épült ki a drónpilóták között. Naptáramban próbálom összeszedni a közelgő versenyeket, találkozókat és konferenciákat.

Magyar Facebook FPV csoportok:

Nemzetközi fórumok:

FPV drónok felépítése

FC – Repülésvezérlő

Ez a drón agya, egy mini számítógép egy rakás szenzorral, amely irányítja a gépet. 

Versenydrónok esetében általában egy ingyenes, nyílt forráskódú firmware fut rajta a Betaflight. Számítógépre csatlakoztatva személyre szabhatod beállításait, néhány alap funkció beállítása nélkül repülni sem fog a gép.

Az F3, F4, F7, stb. jelölések a benne lévő számítógép erősségét jelölik. Minél nagyobb a szám annál jobb. Legalább F4-es fog kelleni a legújabb Betaflight-hoz.

ESC – Motorvezérlő

Ez az alkatrész az FC-től érkező utasítások alapján vezérli a motorokat, gyakran ez méri az akkumulátor feszültségét és látja el árammal az FC-t vagy egyéb alkatrészeket.

Régebben minden motornak külön ESC-je volt, amit a karokra raktak. Manapság 4in1 ESC-ket használunk. Ezeken össze van integrálva 4 motorvezérlő egy lapra. Általában akkorák mint az FC, így pont beférnek alá. Ezeken BLHeli vagy Bluejay firmware szokott futni, amit általában az FC-n keresztül tudunk beállítani.

Vannak úgynevezett AIO (All in One) FC-k, amiken az FC és az ESC sőt sokszor még a VTX-is egyetlen lapra van integrálva. A legtöbb Tiny Whoop-ban és sok toothpick-ben ilyen van.

Vevő

A vevő feladata fogadni a távirányító parancsait, továbbítani az FC-nek és visszaküldeni telemetriai adatokat (pl. akkumulátor feszültsége, aktuális magasság, stb.).

Minden vevőnek van egy protokollja (pl. ELRS, Frsky, Crossfire, Flysky, stb.), csak ilyen távirányítókkal vagy modulokkal képes kommunikálni. Bindelésnek nevezzük, amikor összekapcsoljuk a távirányítót a vevővel. Ezt minden eszköznél kicsit máshogy kell elvégezni. Ne kapcsold be a vevőt antenna nélkül, mert elromolhat!

Motorok és propellerek

Ezek ketten tartják a levegőben a gépet. A propellerek vagy a motorok lecserélésével a gép repülési idejét és erejét tudjuk befolyásolni. Elég komplikált megmondani egy adott motorhoz az adott drónon milyen propellerek lesznek a leghatékonyabbak. Ha előre összerakott gépet vettél, érdemes venni hozzá többféle jó minőségű propellert és kikísérletezni számodra melyik a legjobb.

Felrakásnál figyelj a motorok forgás irányára és a propellerek orientációjára! A két átló motorjai szembe forognak egymással, ezért másmilyen propeller való rájuk (CV és CCV). A propellernek van egy tompa belépő és egy éles kilépő éle. A belépőél legyen felfelé. Ha jól raktad fel, a belépőél felé forog a motor.

FPV rendszer

Neki a feladata élő videó képet sugározni a pilótának. Több komponensből épül fel: 

 • Kamera: mini kamera, ami videózik
 • OSD: On Screen Display, plusz információkat ír ki a kamera képére (pl.: akkumulátor feszültség, repülési mód, repülési idő, stb.). Általában az FC-be van integrálva ilyen modul is.
 • VTX: Videó adó, ami elküldi a képet a pilótának. Tilos antenna nélkül bekapcsolni és hajlamos álltó helyben túlmelegedni.
 • VRX: Ez a vevő, ami veszi a VTX által sugárzott képet. Sok szemüvegbe gyárilag be van építve, de némelyikbe külön kell venni.
 • Antennák: Mind a VTX-en, mind a VRX-en van legalább 1-1 általában 5.8GHz-es antenna. Ne spórolj rajtuk, a gagyi vagy sérült antenna sokat ronthat a hatótávon.
 • FPV szemüveg: megjeleníti a VRX-től érkező képet

Soha de soha ne kapcsold be a drónod antenna nélkül, mert abban a pillanatban leég a VTX!

Analóg VS Digitális FPV Rendszer

Többféle technológiával működő FPV rendszer kapható, amik persze nem kompatibilisek egymással. Van a régi, jól bevált és aránylag olcsó analóg és a modernebb digitális, jobb képminőséget nyújtó, de sokkal drágább digitális FPV rendszerek (DJI, HDZero, Walksnail, stb.). A legtöbb freestyle és cinematic pilóta digitálisat használ (konkrétan DJI-t), hogy lássák a kép apróbb részleteit is, míg a versenyzők nagy része még analógot, mert könnyebb, olcsóbb és strapabíróbb. Egyre több versenyző vált mostanában digitális HDZero-ra. Én kezdőként analógot vennék az ára miatt.

Drón vásárlásnál mindig figyelj rá, hogy milyen FPV rendszer van benne!

Akkumulátorok

A drónok áramellátására általában védetlen LiPo vagy Li-ion akkumulátorokat használunk. Ezek érzékenyek és veszélyesek, zárlat esetén akár kigyulladhatnak vagy felrobbanhatnak, de egy kis figyelmetlenségtől simán el is romolhatnak, ezért nagyon körültekintően kell velük bánni.

A legfontosabb, amit tudnod kell róluk, hogy csakis spéci balancer töltővel szabad őket tölteni, nem szabad cellánként 3,5V (1 cellás akkumulátoroknál 3,3V) alá meríteni őket és a legtöbbet 4.2V fölé tölteni. Onnan tudod repülés közben hogy lemerült az akkumulátor hogy a cellánkénti feszültsége beesik 3.5V alá, ilyenkor érdemes leszállni.

 • Cellaszám: 4S – 4 cella van benne sorba kötve (névleges feszültség: 14.8V)
 • Kapacitás: 1500mAh
 • C-érték: 60C – maximális áramerősség számolható ki belőle, amit az akkumulátor károsodás nélkül le tud adni. Minél nagyobb annál jobb.

Minden drónhoz megvan hogy mekkora kapacitású és hány cellás akkumulátorok használhatók. Cella számmal ne variálj, más kapacitású vagy más C-értékkú akkumulátorok beszerzésével viszont befolyásolni tudod a drón erejét és repülési idejét.

Ennek a témának mindenképpen olvass még utána, mielőtt bármit veszel, mert például a töltésükről még nem is beszéltem, pedig azzal is fel lehet gyújtani a házat. Könnyű véletlen kinyírni a drága akkumulátorokat.

Frissítések

 • 2023.04:15 – Linkek frissítése

“FPV drónozás összefoglaló kezdőknek” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Nagyon kérlek ne vedd meg a legolcsóbb noname alkatrészeket Aliexpress-ről vagy Banggood-ról! Rengeteg ipari hulladék vackot lehet kínából rendelni, ami igaz hogy olcsóbb, de zsákbamacska hogy működik e egyáltalán és hogy meddig bírja.

  ezzel azert vitatkoznek….. teny es valo van szemet… de ez kb a kinalat 10% ami a kukaban kot ki!
  En batran veszek nonemeket is van olyan gepem amit 2017 ben raktam ossze akkor a legalljarol valogatva es mai napig repulok veluk! pl Ma is voltam akkori gepekkel porogni forogni…. akkor meg se gondoltam volna hogy 2023ban meg mindig hasznalom oket es nem azert mert lezuzodnak hanem mert az elektronikai reszei ESC FC 1xruen eloregednek… de NEM ma is hasitanak!

  Válasz

Szólj hozzá!