Kezdőlap » Tesztek » BetaFPV Meteor75 Pro Whoop drón teszt

Létrehozva:

Frissítve:

BetaFPV Meteor75 Pro Whoop drón teszt

A népszerű Meteor65 után most a Meteor75 drónt tuningolta fel a BetaFPV. Lássuk milyen lett az új Meteor75 Pro Tiny Whoop. A tesztben alapvetően az analóg verziót mutatom be, de a cikk vége felé szó lesz a HD-ról is.

Összefoglaló

Ez egy olcsó, teljesen védett propellerű, aránylag nagyméretű Brushless Whoop, ami külsőre egy gyerekjáték benyomását kelti, viszont elég erős ahhoz hogy freestyle trükkökkel is megbírkózzon és elég finoman irányítható ahhoz hogy akár a házban is lehessen repülni vele. Semmiben sem a legjobb, de sok mindenre jó. 4-5 percet tud a levegőben tölteni. Hatótávja elegendő egy kert vagy egy kisebb park berepüléséhez. Ez szerintem az egyik legjobb HD FPV rendszerrel (HDZero vagy Walksnail) is kapható drón beltérbe.

Kinek jó választás?

 • Aki szeretne egy drónt ami kint is és bent is elfogadhatóan repül
 • Aki szeretne egy gyakorló gépet, amivel a drónozás több területébe is belekóstolhat
 • Aki szeretne egy olcsó kezdő “freestyle” drónt
 • Aki szeretne beltérben HD FPV rendszerrel repülni

Kinek nem ajánlom?

 • Aki a lehető legjobb beltéri Whoop-ot keresi
 • Aki a lehető legjobb kültéri freestyle vagy versenydrónt keresi
 • Aki Walksnail FPV rendszerrel szeretne freestyle trükköket repülni vagy versenyezni
 • Aki jó minőségű videókat szeretne forgatni drónjával

Ha érdekel miért ez a véleményem, olvass tovább.

Ár

110 dolláros (kb. 40 000 Ft) árával ez jelenleg a legolcsóbb FPV drón, ami kültéri freestyle trükkökre is jó. Ennél már csak a kisebb 65mm-es Whoop-ok olcsóbbak egy kicsivel. A nagyobb FPV drónok legalább háromszor ennyibe kerülnek. A Happymodel Crux3 és a Meteor85 veszi csak fel vele a versenyt árban és tudásban.

Lehet kapni hozzá pótalkatrészeket és akkumulátorai sem igazán drágák.

A drónhoz nem jár távirányító és FPV szemüveg, ezeket külön kell megvenni. FPV Kezdőknek cikkemben találsz segítséget a felszerelés választáshoz vagy Legolcsóbb FPV drón kezdőkészlet cikkemben konkrét ajánlást.

Hol tudom megvenni?

Gyors szállítás és igényes csomagolás

Egyenesen kínából a BetaFPV-től rendeltem a madarat. 5 nap alatt ideért, amiben volt egy hétvége is. Konkrétan gyorsabb volt a szállítás tízezer kilométer távolságból mint sokszor országon belül. Szerencsére vámot és áfát sem kellett rá fizetnem, sőtt ingyenes volt a szállítás is. – ez nagyon meglepett. Azt hallottam, ha rendeltem volna plusz akkumulátorokat hozzá, akkor már nem úsztam volna meg ilyen könnyen a behozatalát az országba.

Igényes dobozban érkezett a madárka, simán lehet később is ebben hordani a terepre.

Doboz tartalma:

 • Meteor75 Pro drón
 • 2 db BT2.0 550mAh 1S LiHv akkumulátor
 • BT2.0 LiHv Akkumulátor töltő és feszültség mérő
 • Type-C USB kábel a töltőhöz
 • 4 db pót propeller
 • Csavarhúzó
 • Pót csavarok
 • Canopy díszek

Drón specifikációi:

Ha nem értenéd valamelyik fogalmat FPV kezdőknek cikkem segít.

Drón bemutatása

Kezdjünk a legizgalmasabbal: nevével ellentétben nem 75mm-es vázat kapott 40mm-es propellerekkel, mint az összes többi 75mm-es Whoop, hanem 80mm-es vázat 45mm-es propellerekkel.

Erősebb motorok

A nagyobb propellerek több felhajtóerőt termelnek, így elméletben erősebbé és hatékonyabbá teszik a drónt, viszont erősebb motorokat is igényelnek, ezért a korábbi 0802SE 19500KV-s motorok helyett 1102 22000KV-s motorokat kapunk.

A motorok csatlakozóra vannak szerelve, így forrasztás nélkül cserélhetők.

Ilyesmi motorokat leginkább a nagyobb 2”-os (85mm-es Whoop) drónokban szoktunk látni. Ezzel együtt a gép súlya is megnőtt a korábbi modellhez képest akkumulátorral együtt vagy húsz százalékkal.

Nagyobb propellerek

Propellerek terén Gemfan 45mm 3 lapátos darabokat ad a drónhoz a gyártó. Annyira érdemes figyelni hogy 1,5 mm-es tengelyek vannak a motorokon, nem a kisebb drónoknál megszokott 1mm-es. Egyébként lehet belőle rendelni 2 lapátos verziót is, ami hosszabb repülési időt kínál, de gyengébb lesz tőle a gép. Én beltérbe vagy nyugodt cinematic repüléshez mindenképpen tennék vele egy próbát.

Modern repülés vezérlő

A drón agya egy BetaFPV F4 1S 5A AIO Brushless Flight Controller. F4-es processzora, BMI270 giroszkópja, 8MB Blackbox tárhelye és 5A-es Bluejay-el előtelepített ESC-i a legmodernebb Betaflight verziókat és funkciókat is támogatják, így beállíthatóság terén nem lehet panaszunk.

Friss szoftver

Betaflight 4.4.0-val érkezett a madárka, ami egy aránylag friss verzió a legnépszerűbb FPV drón irányító szoftverből. Mivel elég körültekintően előre beállították, aránylag gyorsan és egyszerűen repképes állapotba tudtam hozni. Elég jó PID-eket, filter-eket, stb. adtak meg, így hozzá sem kellett nyúlnom a komplikáltabb beállításokhoz. Frissítéshez Board Target: BETAFPVF411

Az ESC-in Bluejay 0.7 fut, nem a legújabb, de bidirectional (kétirányú), ami teret ad a Betaflight-nak fejlettebb rpm szűrésre. – A lényeg: ez is segít csökkenteni a drón remegését a levegőben.

Az ELRS vevőn viszont egy elég régi V2.4.0 (2022 Áprilisi) verzió futott, amit valószínűleg a bind-eléshez le kell majd frissíteni. Frissítéshez Receiver Device: BETAFPV 2400 AIO RX

Vevő, ESC és FC frissítéséhez és bind-eléshez segítség

Nagy kapacitású akkumulátor

Áramellátásra két 1S 550mAh-s 40C-s LiHv (4,35V-ig tölthető) BetaFPV gyártmányú akkut kapunk BT2.0 csatlakozóval szerelve. Ezek nem a legjobb, de korrekt minőségű darabok. Egyébként a váz akkumulátor tartójába bele mennek a régebbi 450 mAh-s akkuk is.

A BT2.0 csatlakozónak kisebb az ellenállása mint a régebbi PH2.0-nak, így kicsit hosszabb repülési időt és stabilabb akkumulátor feszültséget nyújt.

Kapunk egy kis akku töltőt is a drónhoz, ami képes egyszerre 2 LiHv akkut tölteni és az egyiknek kiírni a feszültségét. Sajnos nem lehet állítani hogy 4,2V vagy 4,35V-ig töltsön, így csak LiHv akkuk tölthetők vele, sima LiPo-k nem. A nagyobb baj viszont vele hogy egy amperrel tölti az akkukat (2C), ami nagyon nem tesz jót nekik. Igaz hogy így 20-30 perc alatt feltöltenek, de gyorsan kinyírja őket. Használatát nem javaslom, minél hamarabb érdemes venni egy jobb minőségűt.

Strapabíró váz

A váz a BetaFPV-től már megszokott, bevált, szinte elpusztíthatatlan, jó minőségű darab kicsit felnagyított változata. Sok féle színben lehet rendelni, ha nem tetszene a gyári kék.

Személyre szabható canopy

A canopy maradt a régi, így simán rámegy a 2022-es Meteor széria sokféle színben kapható kamera tartója a gépre. Egyébként ez is egy bevált, aránylag strapabíró design. Lehet kis díszítő elemeket is rakni rá, amik a polcon jól mutatnak, de a levegőben érdemes őket levenni, mert csak plusz súlyt jelentenek.

A kamera szöge nem állítható szabadon, de 20° és 30° között lehet váltani dőlésszögét egy kis műanyag darab cseréjével. Örültem volna ha adnak egy még alacsonyabb mondjuk 10° körüli dőlésszöget biztosító alkatrészt is, hogy lehessen még lassabban repülni vele, de ezzel azért együtt lehet élni.

A kamera szögének állításáról ezen az oldalon találsz információkat

Erős VTX

Többféle VTX-el is kérhető a gép: Analóg, HDZero, Walksnail Avatar. Nálam az analóg verzió járt, ezért most arról fogok írni, de a cikk vége felé lesz egy kis kitekintés a digitális verziókra is.

A BetaFPV M03 5.8GHz-s Analóg VTX egy külön lapon kapott helyet, így cserélhető. 350mW-os teljesítménye párszáz méteres hatótávot biztosít, ami egy ekkora géphez bőven elegendő. Ha szeretnél nagyobb hatótávot elérni IPX csatlakozós antennáját érdemes egy jobbra cserélni.

VTX beállításához információk

Átlagos kamera

A BetaFPV C03 FPV kamerát kapta, ami kicsi, könnyű, nagy a látószöge (160°) és elfogadható a képminősége.

Repülése

A drón nagyon erős, ez a leggyorsabb 1S Whoop amit valaha láttam. Egyszerre képes freestyle trükkök lerepülésére és finom beltéri manőverek megvalósítására is.

Beltérben túl erős

A BetaFPV-nek sikerült feltuningolni a drónt, de szükségünk volt erre? – beltérben nem a drónok sebessége és ereje a szűk keresztmetszet, sokkal inkább a pilóta. Nagyon nehéz egy FPV drónt annyira pontosan és finoman irányítani, amire szükség lenne. Elég jól lehet szoftveresen segíteni a dolgát (Throttle limit, alacsony rate-ek, magas expo-k, stb.), de még ezzel együtt is én a kisebb 65mm-es Whoop-okat könnyebben irányíthatónak érzem.

Beltérben nehezebb irányítani, mint a kisebb drónokat.

Láttam profi Whoop pilótákat hihetetlen freestyle trükköket és gyors köröket repülni a drónnal. Ha megtanulod kontrollálni az erejét, lehetőséget ad energia igényesebb manőverekre is. Persze ha csak pár kört szeretnél repülni a házban, legyengíted és aránylag könnyű lesz vele repülni.

Kezdőként csak nagyon óvatosan próbáld ki a házban a drónt, tényleg erős, pillanatok alatt a falhoz vagy a plafonhoz lehet csapni.

BetaFPV Meteor65 / Pro – Kezelhetőbb beltérben

Beltéri repülésre vagy Whoop versenyzésre én inkább ezt választanám, mert könnyebben lehet szűk helyeken manőverezni.

Kültérben egész jól repül

Ha kitörünk vele a négy fal szorításából, megtáltosodik. Szabad téren, ahol van hely repülni komoly előny a nagyobb propeller és motor. Szélcsendes időben szinte fel sem tűnik, hogy egy Whoop-al repülsz, meglepően stabil és dinamikus tud lenni. Ha feltámad egy kis szél, elkezd remegni. Megküzd vele, de ilyenkor már érezni, hogy nem erre lett kitalálva. Long range-re nem használnám, mivel nincs benne csipogó és motorjai elég halkak, így ha leesik a fűbe, alig lehet megtalálni. A ház körül vagy egy parkban repkedni kifejezetten jó vele.

Hangja nem sokkal erősebb, de mélyebb mint a kisebb Whoop-oknak, így számomra nem volt olyan zavaró. Hallható még 10-20 méterről is, de a drónokhoz képest halk.

A repülését leginkább egy cellás akkumulátora limitálja: nagyobb gázadásoknál beesik az akkumulátorfeszültség és ahogy merül az akku elerőtlenedik a gép. – Ez nem ennek a drónnak a balya, minden 1S drón ilyen. Annyi a probléma, hogy egy LiPo cella alig bír kiadni annyi áramot amennyit felvenne a drón. Szegény cellát rángatjuk, bár küzd, de nem bírja igazán a terhelést, beesik a feszültsége és hamarabb tönkre megy, mintha mondjuk 2 cellánk lenne. Egy több cellás drónnál megoszlik a terhelés a cellák között, így közösen erősebbnek érződnek és hoszabb az élettartamuk.

BetaFPV Meteor85 – Még erősebb

Egy kicsivel nagyobb mint a Meteor75 Pro, pont ugyan annyiba kerül, motorjai és elektronikája nagyon hasonlóak, de 2 cellás akkumulátorokat kapott, így sokkal erősebb. Kicsit jobb az antennája és hosszabb a repülési ideje, de beltérbe nehezebb kontrollálni és drágábbak hozzá az akkumulátorok.

Összességében én inkább ezt venném, ha jobban bejön a nagyobb drónok energikusabb repülése, mert erősebb, jobban bírja a szelet, repülése jobban hasonlít azokra, de még teljesen védettek propellerei, így nem valami veszélyes. Persze ez azzal jár hogy le kell mondani a beltéri repülésről.

Repülési idő

Repülési ideje változó: 3-5 perc repülési stílustól függően. Ha csak nyugodtan repkedek több mint öt percet is a levegőben tudok maradni, de ha kicsit felpörgetem a dolgot, pár perc alatt lemerül az akku.

Hatótáv

Maximum pár száz méterre lehet vele elrepülni, de valós környezetben, épületek, fák, más tereptárgyak között nem feszegetném a határait, mert nehéz megtalálni, ha leesik. Ha berepülsz fák közé vagy egy házba, elég könnyen elmegy a videó jel.

BetaFPV Meteor75 Pro HD

Külön termékként árulják a Meteor75 Pro HD verzióját, ami Walksnail vagy HDZero digitális VTX-e mellett teljesen fekete design-t kapott. A plusz súly miatt kicsit gyengébb, mint az analóg, de azért megállja a helyét kültérben is.

A képminőség sokkal szebb, viszont ezért a Walksnail verziónál nagy árat kell fizetnünk. A videó adó kikapcsol, ha egy pillantra is 3,1V alá esik az akkumulátor feszültsége és pár másodperc mire újra bekapcsol. Szóval ha már merül az akksi és adsz egy nagyobb gázfröccsöt, teljesen elmehet a kép. Nyugodt, cinematic repülésnél erre könnyebb odafigyelni, viszont agresszív freestyle-nál komoly gond lehet. A HDZero-nak nincsenek ilyen problémái, de nem olyan szép a képe. A Meteor85-nek is van HD verziója és azzal sincsenek ilyen gondok.

Összességében ha egy digitális HD Whoop-ot keresel, amivel beltérben is szeretnél repülni, ez szerintem az egyik legjobb választás. Ennél kisebb Whoop-ok nem repülnek jól, a nagyobbak meg túl erősek.

Néhány tipp kezdőknek

 • Mielőtt repülnél gyakorolj FPV drón szimulátorban
 • A drón beállítása közben rakj egy ventillátort mellé, mert a VTX túlmelegedhet
 • Figyelj az akkumulátorok feszültségére, beállítás közbe se merüljenek 3,3V alá
 • Állíts be alacsony rate-eket és Throttle Limit-et a könnyebb beltéri irányítás érdekében
 • Először valami elhagyatott pusztában próbáld ki

Szólj hozzá!