Kezdőlap » Oktatóanyagok » Szimulátor kábel Flysky FS-i6 távirányítóhoz

Létrehozva:

Frissítve:

Szimulátor kábel Flysky FS-i6 távirányítóhoz

A Flysky FS-i6 széria egy régi, nagyon elterjed és aránylag olcsó távirányító sorozat, amit sokféleképpen lehet szimulátorhoz csatlakoztatni. Ma mutatok pár olcsó és egyszerű módszert rá.

Két probléma van vele:

 • Nem lehet simán USB-n keresztül számítógéphez csatlakoztatni, úgy hogy játékvezérlőként látszódjon
 • A szimulátor és frissítés csatlakozója (mini DIN 4P) nagyon gyorsan kontakt hibás lesz

A távirányító hátulján van egy mini DIN 4 pines csatlakozó, aminek az egyik lábán ki tudja küldeni PPM jel modulációval a botok aktuális állását. Nem szeretnék belemenni abba mi az a PPM, annyit elég most tudnod róla, olyan mint a morze, csak számítógépek használják. Akkora szerencsénk van, hogy pont olyan feszültségen adja le a távirányító, amit a hang kábelekben is használunk, így simán rá lehet kötni egy számítógép mikrofon bemenetére és fel lehet venni.

Ez számodra csak fura zaj, de egy program meg tudná ez alapján mondani, hogy állnak a gimbalok a távirányítón.

Szóval az a célunk, hogy levegyük a távirányítóról ezt a PPM jelet és átalakítsuk egy virtuális joystick-á.

Erre számos megoldás kínálkozik:

 • Lehet venni kész szimulátor kábeleket, amik pont ezt csinálják
 • A számítógép hangkártyáján keresztül egy programmal alakíthatjuk át
 • Egy Arduino-n keresztül visszük a jelet a számítógépünkre és ott egy program alakítja joystick-á

Kész szimulátor kábelek

Ha nem akarsz barkácsolni és van időd várni, kínából lehet rendelni kész kábeleket: Banggood, Aliexpress. Ha nincs időd, van Magyarországon is: SG Modell. Ezek minősége nem valami jó, de a célnak megfelelnek. Néhány régebbi RC repülő szimulátor csakis ezekkel működik, a drón szimulátorokkal már nincs ilyen gond.

Megéri Flysky FS-i6-os távirányítót venni?

Szerintem újonnan nem, ha kezdőként használtan olcsón ki fogsz egyet, szimulátorozni még jó lehet, de drónt már nem reptetnék vele. Távirányító ajánlásom: Legjobb FPV drón távirányítók 

Saját készítésű szimulátor kábel

Ez egy drágább és nem valami megbízható módszer, de nem kell hozzá magán a távirányítón semmilyen módosítást végrehajtani.

Veszel egy Mini DIN 4P csatlakozót és egy 3.5mm-es stereo vagy combo jack kábelt és a fenti ábra alapján össze forrasztod őket. Ha árnyékolt a vezetéked, az árnyékolást (a szigetelt kábeleket körülvevő vékony vezetékeket) is kösd rá a gnd-re. Ezzel kész is a szimulátor kábel, a SmartPropoPlus nevű program megoldja a jel átalakítást és lehet repülni.

Update laptopokhoz

A legtöbb laptopon, telefonon és új számítógépen, csak 4 pines combo jack csatlakozó van, aminek más a bekötése, mint a hagyományos mikrofon bemenetnek. Simán lehet hogy intelligens az eszköz és magától felismeri hogy ez egy mikrofon és működik a fentebbi bekötéssel is, de ha nem így lenne vagy 4 pines combo jack csatlakozót kell használnod vagy venned kell egy jack -> combo jack átalakítót.Hogy ne legyen olyan egyszerű az életed, ennek is többféle szabványa van, ha nem működne a jobb oldali bekötés, cseréld fel a földet (gnd) és a ppm jelet.

SmartPropoPlus beállítása

 1. Innen tudod a programot letölteni. Telepítsd fel az összes driverével és virtuális eszközével együtt.
 2. Dugd rá a távirányítót a gép mikrofon bemenetére és kapcsold bel.
 1. Nyisd meg a programot és nézd meg mozognak e a jobb alsó sarokban a kis zöld sávok. Ha igen mindent jól csináltál. Ha maguktól is remegnek vagy össze vissza ugrálnak, zajos a rendszer. Lehet hogy a DIN csatlakozó kontakthibás, meg van törve a vezeték, vagy nincs bekapcsolva a táv. Én az Audio source Channelt-t és a Bit Rate-et át szoktam állítani auto-ra. Ha zajos lenne a jel, ezekkel érdemes játszani.
 1. Ha az Audio Level nem lenne maximumon. Nyisd meg a Windows vezérlőpultját és a Hardver és Hang alatt nyisd meg a Hang beállításokat. Itt a felvétel fülön tudod a mikrofon erősítését állítgatni. Érdemes olyan magasra venni, hogy a sávok tele legyenek. Ha ekkor zajos lenne a jel, visszább lehet venni, ami talán segít.
 1. A visszatérve a programba a Transmitter fülön a PPM módnál én Walkerát szoktam használni, de próbáld ki, melyik beállításal hasonlítanak leginkább a zöld sávok arra, amit a távirányítón csinálsz.
 1. A távirányító beállítása kész. Ideje belépni a szimulátorba, kalibrálni az eszközt és beállítani melyik kar mit csináljon.

Kevésbé zajos szimulátor kábel

Ez egy olcsóbb és megbízhatóbb módszer, de bele kell nyúlnunk hozzá a távirányító belsejébe is. Csak saját felelősségre, ez garanciavesztéssel járhat.

A Mini DIN csatlakozó nagyon könnyen kontakt hibás és zajos lesz. Ezt onnan veheted észre, hogy elkezdenek ugrálni a joystick botjai a szimulátorban vagy épp lefagynak. A legjobb megoldás megkerülni a csatlakozót és sima jack-et használni helyette.

 1. Kicsavarozod a távirányító hátulján a 4 csavart és óvatosan szétnyitod figyelve a vezetékekre.
 1. A hátlapon van a micro DIN csati. Bejelöltem honnan tudod levenni a PPM jelet, csak rá kell forrasztani a jack kábel megfelelő vezetékeit és kivezetni a kábelt a távirányítóból.

Ha nagyon szépen akarod megoldani, vehetsz egy 3,5mm-es jack aljzatot (stereo vagy mono is jó) és bele fúrhatod a távirányító vázába, így egy sima jack-jack kábellel lehet majd csatlakoztatni a számítógéphez. Ha olyan vagy mint én és csak meg akarod olcsón úszni, egy rossz fülhallgató vagy bármilyen jack kábel simán ráforrasztható. Ott fog mindig lógni a távirányítón a kábel, de stabilan működni fog.

Ha már nyakig benne vagy a távirányítódban, személyre szabhatnád a gimballok érzetét is. Készül egy cikkem erről is.

Ezzel a módszerrel a gyakorlatban annyi a gond, hogy a számítógépek jack aljzatai általában kicsit kontakt hibásak, így nálunk néha még így is előjött a zaj.

Zajmentes szimulátor kábel

A módszer lényege, hogy nem a PPM jelet használunk, hanem SBUS, i-BUS, CRSF, stb Serial jelet, amit egy USB to TTL átalakítóval visszük át a számítógépre. Minden Arduino-ba és a legtöbb hasonló mikrokontrollerbe gyárilag van ilyen, de külön is lehet venni ilyen átalakítót. Nem egy drága tétel, viszont így szinte nullára csökkenthető a zaj. Néhány távirányító és a legtöbb vevő ki tud adni magából ilyen jelet is.

Vezeték nélküli szimulátor kábel

Az előbb bemutatott módszerek működnek vevőkkel is. A legtöbb Flysky vevőnek van PPM és i-BUS kimenete is. Egy USB csatlakozóról vagy USB to TTL átalakítóról tudsz neki áramot adni és rá tudod kötni a gépre az előbb bemutatott módokon. Rá bindeled a távod a vevőre, engedélyezed a kimenetet és lehet vezeték nélkül is szimulátorozni. – Szinte minden gyártónak bármilyen vevőjével meg lehet ezt csinálni.

“Szimulátor kábel Flysky FS-i6 távirányítóhoz” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Gergely, köszönet az ötletért, 14 éves unokámmál (én 74) megcsináltuk a „beforrasztós” szimulátor kábeles verziót, jól működik.
  Unokám, Máté agya sziporkázik, fordítva is szeretné. Csókakőn nagy, több ha. területeink vannak, ott nézne időnként szét. Bevisszük a vezérlőjelet a PC-be, a távoli PC-n TeamViewer-el kivesszük, bemegy a távirányítóba és már mehet is. Megvalósítható ez?
  Tisztelettel munkája iránt: Végh Alajos

  Válasz
  • Kedves Alajos!
   Technikailag megvalósítható ugyan, de nem lesz egyszerű és nagy lesz a késése.

   A távirányítók trainer módban képesek fogadni jelet és ez alapján irányítani a drónt, de ezt arra tervezték, hogy egyetlen drónt egyszerre több pilóta vezethessen. Lényegében arra jó a trainer mód, hogy össze lehet kötni két távirányítót egy speciális kábellel és mindkettő ugyanazt a drónt fogja irányítani, így lehet egy másodpilótánk vagy oktatónk a fedélzeten. Tudni kellene milyen technológiával, milyen jelmodulációval kommunikálnak a távirányítók és akkor lehetne írni vagy keresni egy PC-s programot, amely tudná irányítani a drónt. A hálózati adatátvitel megint csak egy újabb elég komplikált probléma lesz, amihez már nem értek eléggé.

   A legfőbb gond, hogy ha meg is oldjuk valahogy hogy működjön élőben a kép és vezérlőjel átvitel, valószínűleg akkora lesz a késése, hogy irányíthatatlan lesz a drón. Én repültem USB-s FPV videó vevővel (ROTG02), hálózati átvitel nélkül is akkora a késése pusztán annak hogy digitalizáljuk az analóg képet, hogy alig lehet a drónt irányítani.

   Ipari drónokban 4G vagy 5G hálózaton keresztül szoktak már drónt irányítani, de ez még gyerekcipőben jár és közel sincs még az FPV-zéshez elvárható szinten, viszont egy kis programozó tudással megvalósítható, vannak ilyen hobbi projektek.

   Ami viszont működhet, hogy internetre csatlakoztatott biztonsági kamerákat szerelnek fel amiken keresztül szét tud nézni. Ezek aránylag olcsón beszerezhetők itthon is és egyszerű a használatuk.
   Vagy lehet építeni interneten keresztül távirányított autót. Az ESP32-CAM nagyon olcsó és alkalmas ilyen célra pl.: https://randomnerdtutorials.com/esp32-cam-car-robot-web-server/ de egy Raspberry pi még jobb eredményeket hozhat. Itt internethez lesz kötve az autó, de legalább tud mozogni. Sok munka, kutatás és némi szoftver fejlesztő véna egy ilyet össze hozni, de nem lehetetlen.

   Remélem tudtam segíteni,
   Barna Gergely

   Válasz

Szólj hozzá!