Kezdőlap » Oktatóanyagok » Szimulátor kábel Flysky FS-i6 távirányítóhoz

Szimulátor kábel Flysky FS-i6 távirányítóhoz

A Flysky FS-i6 széria egy régi, nagyon elterjed és aránylag olcsó távirányító sorozat, amit sokféleképpen lehet szimulátorhoz csatlakoztatni. Ma mutatok pár olcsó és egyszerű módszert rá.

Két probléma van vele:

 • Nem lehet simán USB-n keresztül számítógéphez csatlakoztatni, úgy hogy játékvezérlőként látszódjon
 • A szimulátor és frissítés csatlakozója (mini DIN 4P) nagyon gyorsan kontakt hibás lesz

A távirányító hátulján van egy mini DIN 4 pines csatlakozó, aminek az egyik lábán ki tudja küldeni PPM jel modulációval a botok aktuális állását. Nem szeretnék belemenni abba mi az a PPM, annyit elég most tudnod róla, olyan mint a morze, csak számítógépek használják. Akkora szerencsénk van, hogy pont olyan feszültségen adja le a távirányító, amit a hang kábelekben is használunk, így simán rá lehet kötni egy számítógép mikrofon bemenetére és fel lehet venni.

Ez számodra csak fura zaj, de egy program meg tudná ez alapján mondani, hogy állnak a gimbalok a távirányítón.

Szóval az a célunk, hogy levegyük a távirányítóról ezt a PPM jelet és átalakítsuk egy virtuális joystick-á.

Erre számos megoldás kínálkozik:

 • Lehet venni kész szimulátor kábeleket, amik pont ezt csinálják
 • A számítógép hangkártyáján keresztül egy programmal alakíthatjuk át
 • Egy Arduino-n keresztül visszük a jelet a számítógépünkre és ott egy program alakítja joystick-á

Kész szimulátor kábelek

Ha nem akarsz barkácsolni és van időd várni, kínából lehet rendelni kész kábeleket: Banggood, Aliexpress. Ha nincs időd, van Magyarországon is: SG Modell. Ezek minősége nem valami jó, de a célnak megfelelnek. Néhány régebbi RC repülő szimulátor csakis ezekkel működik, a drón szimulátorokkal már nincs ilyen gond.

Megéri Flysky FS-i6-os távirányítót venni?

Szerintem újonnan nem, ha kezdőként használtan olcsón ki fogsz egyet, szimulátorozni még jó lehet, de drónt már nem reptetnék vele. Távirányító ajánlásom: Legjobb FPV drón távirányítók 

Saját készítésű szimulátor kábel

Ez egy drágább és nem valami megbízható módszer, de nem kell hozzá magán a távirányítón semmilyen módosítást végrehajtani.

Veszel egy Mini DIN 4P csatlakozót és egy 3.5mm-es stereo vagy mono jack kábelt és a fenti ábra alapján össze forrasztod őket. Ha árnyékolt a vezetéked, az árnyékolást (a szigetelt kábeleket körülvevő vékony vezetékeket) is kösd rá a földre. Ezzel kész is a szimulátor kábel, a SmartPropoPlus nevű program megoldja a jel átalakítást és lehet repülni.

SmartPropoPlus beállítása

 1. Innen tudod a programot letölteni. Telepítsd fel az összes driverével és virtuális eszközével együtt.
 2. Dugd rá a távirányítót a gép mikrofon bemenetére és kapcsold bel.
 1. Nyisd meg a programot és nézd meg mozognak e a jobb alsó sarokban a kis zöld sávok. Ha igen mindent jól csináltál. Ha maguktól is remegnek vagy össze vissza ugrálnak, zajos a rendszer. Lehet hogy a DIN csatlakozó kontakthibás, meg van törve a vezeték, vagy nincs bekapcsolva a táv. Én az Audio source Channelt-t és a Bit Rate-et át szoktam állítani auto-ra. Ha zajos lenne a jel, ezekkel érdemes játszani.
 1. Ha az Audio Level nem lenne maximumon. Nyisd meg a Windows vezérlőpultját és a Hardver és Hang alatt nyisd meg a Hang beállításokat. Itt a felvétel fülön tudod a mikrofon erősítését állítgatni. Érdemes olyan magasra venni, hogy a sávok tele legyenek. Ha ekkor zajos lenne a jel, visszább lehet venni, ami talán segít.
 1. A visszatérve a programba a Transmitter fülön a PPM módnál én Walkerát szoktam használni, de próbáld ki, melyik beállításal hasonlítanak leginkább a zöld sávok arra, amit a távirányítón csinálsz.
 1. A távirányító beállítása kész. Ideje belépni a szimulátorba, kalibrálni az eszközt és beállítani melyik kar mit csináljon.

Zajmentes szimulátor kábel

Ez egy olcsóbb és megbízhatóbb módszer, de bele kell nyúlnunk hozzá a távirányító belsejébe is. Csak saját felelősségre, ez garanciavesztéssel járhat.

A Mini DIN csatlakozó nagyon könnyen kontakt hibás és zajos lesz. Ezt onnan veheted észre, hogy elkezdenek ugrálni a joystick botjai a szimulátorban vagy épp lefagynak. A legjobb megoldás megkerülni a csatlakozót és sima jack-et használni helyette.

 1. Kicsavarozod a távirányító hátulján a 4 csavart és óvatosan szétnyitod figyelve a vezetékekre.
 1. A hátlapon van a micro DIN csati. Bejelöltem honnan tudod levenni a PPM jelet, csak rá kell forrasztani a jack kábel megfelelő vezetékeit és kivezetni a kábelt a távirányítóból.

Ha nagyon szépen akarod megoldani, vehetsz egy 3,5mm-es jack aljzatot (stereo vagy mono is jó) és bele fűrhatod a távirányító vázába, így egy sima jack-jack kábellel lehet majd csatlakoztatni a számítógéphez. Ha olyan vagy mint én és csak meg akarod olcsón úszni, egy rossz fülhallgató vagy bármilyen jack kábel simán ráforrasztható. Ott fog mindig lógni a távirányítón a kábel, de stabilan működni fog.

Ha már nyakig benne vagy a távirányítódban, személyre szabhatnád a gimballok érzetét is. Készül egy cikkem erről is.

Arduino alakítja át a PPM jelet

Akár egy Arduino-val is átalakíthatjuk a PPM jelet. Erről ebben a videóban van szó. Nem olcsó megoldás és a számítógépes programot sem ússzuk meg, de így akár USB-n keresztül is lehet majd a távirányítót csatlakoztatni a gépre.

Hogyan tegyem vezeték nélkülivé a távirányítóm?

Az előbb bemutatott módszerek működnek vevőkkel is. A legtöbb Flysky vevőnek van PPM kimenete is. Egy USB csatlakozóról tudsz neki tápot adni és rá tudod kötni a mikrofon bemenetre, mint ahogy a távval csináltuk. Rá bindeled a távod a vevőre, engedélyezed a PPM kimenetet és lehet vezeték nélkül is szimulátorozni. – Szinte minden gyártónak van PPM-es vevője, így ez szinte bármilyen távirányítóval működik.

Szólj hozzá!