Kezdőlap » Oktatóanyagok » Kezdőknek » Legolcsóbb FPV drón kezdőkészlet: ~100 000 Ft

Létrehozva:

Frissítve:

Legolcsóbb FPV drón kezdőkészlet: ~100 000 Ft

Összeraktam egy bevásárló listát, amiben minden benne van a távirányítótól kezdve az FPV szemüvegen át egészen a drónig, amire egy kezdő FPV pilótának szüksége lehet, hogy minél olcsóbban kipróbálhassa a drónozást.

Az FPV drónokat nem kész készletben adják, mint a DJI drónokat, hanem neked kell összeválogatni a szükséges eszközöket, összerakni és beállítani azokat. Hatalmas a választék, ezért ez egy elég idő igényes feladat, amit ha szeretnél akár magad is elvégezhetsz FPV Kezdőknek cikkem alapján, de én ma összeraktam egy olcsó készletet, amivel kipróbálhatod a drónozást és mivel minden része univerzális, ha megtetszik akár tovább is fejlesztheted.

Bevásárló lista röviden:

 1. Jumper T-Lite V2 ELRS távirányító: 32 000 Ft
 2. Akkumulátor a távirányítóba: 2500 Ft
 3. Real Drone FPV drón szimulátor: 0 Ft
 4. VR006 FPV szemüveg: 15 000 Ft
 5. FPV drón:
  1. BetaFPV Meteor65 Pro 1S ELRS: 38 000 Ft
  2. Happymodel Crux3 1S ELRS: 44 000 Ft

Próbáltam minden szükséges eszközből olyat választani, ami hoszabb távon is használható lesz, de azért nem elszállni nagyon az árral. Egy elég nagy tudású távirányítót és szerintem egész jó minőségű drónokat ajánlottam, amik ha mélyebben el szeretnél merülni a drónozásban is jó társaid lehetnek. Tudom hogy ki lehetne hozni még olcsóbban ezt a készletet, de nem akarok nem univerzális vagy nagyon rossz minőségű termékeket rád sózni.

Ahhoz hogy beférjen a készlet 100 000 Ft alá, az FPV szemüveg terén kötöttem nagyobb kompromisszumot. Ha van rá keret én egy kicsit drágábbat, de komolyabbat vennék. Erről lesz majd még szó.

Pótalkatrészekből és kiegészítőkből is ajánlottam párat, amik nincsenek benne az árban. Minimum pót propellereket és 6-8 akkumulátort érdemes beszerezned drónodhoz. Az olcsósítás kedvéért a legolcsóbb kínai boltok áraival számoltam, ezzel bukjuk a garanciát és a rövid kiszállításai időt, de spórolunk kicsit. Szállítási, ÁFA, vám költségekkel nem számoltam, azok valamivel fentebb nyomhatják még a költségeket, de tudtommal jelenleg nem sokkal.

Egyáltalán nem biztos hogy, amikor a cikket olvasod is aktuális ez a lista, nézz a biztonság kedvéért te is utána, tényleg számodra jelenleg is a legjobb vétel e amit ajánlok.

Hogyan kezdjek bele az FPV drónozásba?

FPV drónt irányítani nehéz, sokkal nehezebb mint egy hagyományos DJI drónt. – Sok drága drónom bánta, mire ezt megtanultam. Kezdőként még ha meg is veszel egyben mindent, amit ebben a cikkben ajánlok, először kapcsold össze távirányítód számítógépeddel és szimulátorban gyakorold be az FPV drónok irányítását. 10-20 óra acro repülés után talán már nem fogod az első repülésnél lezúzni a drága madárkát.

Kezdő FPV felszerelések

Jumper T-Lite V2 ELRS távirányító: 32 000 Ft

Ez egy kicsi, belépő kategóriás távirányító. Árához képest teljesen korrekt, kezdőknek, a hobbit kipróbálni tökéletes, de ha komolyan gondolod a drónozást, én rögtön egy drágább a saját igényeimnek jobban megfelelő eszközt vennék. bővebben

Akkumulátor a távirányítóba: 2500 Ft

Külön kell venni egy 18650 li-ion akkumulátor cellát a távirányítóba. Szinte mindegy milyet veszel, csak ne valami nagyon olcsó másolatot Ali-ról.

Olcsó, bontott, használt akkumulátorok: 300-1000 Ft

Egy használt akku is tökéletesen megfelel. Én is vagy 15 éves, mások által döglöttnek nyilvánított cellákról hajtom a távom.

FPV drón szimulátor: 0 Ft

Szimulátoros gyakorlás nélkül nagyon gyorsan össze fogod törni a drónod. Ezért mindenképpen azt javaslom ölj bele 10-20 órát az acro repülés elsajátításába az első valódi repülés előtt. Erre tökéletes lehet akár valamelyik ingyenes FPV drón szimulátor program, de ha komolyabban gondolod a hobbit megéri rögtön beruházni egy komolyabb szimulátorba. bővebben

VR006 FPV szemüveg: 15 000 Ft

Ez egy régi, nagyon olcsó, de kicsi tudású FPV szemüveg: kezdésnek jó, de hamar ki fogod nőni.

Ilyen téren kötöttem a legnagyobb kompromisszumot: kicsi a kijelzőjének a felbontása, nem valami nagy a hatótávja, nem tudja rögzíteni a videót, szemüvegesként szinte használhatatlan, hosszú távon kényelmetlen, de működik, kipróbálni az FPV-t szerintem elegendő, ha pedig megtetszett a hobbi, ez legyen az első dolog amit leváltaszt jobbra. Használtam ezt a szemüveget, nem olyan jó mint a profibb darabok, de évek óta teszi a dolgát.

Tizede annyiba kerül mint egy profi szemüveg, így ha nem is jön be a drónozás vagy ez a konkrét szemüveg, nem sokat veszítesz. Ha van még plusz 10-30 000 Ft-od, én egy kicsit komolyabb, de még mindig olcsó, belépő szintű szemüveget vennék.  bővebben

Komolyabb olcsó szemüvegek:

Kezdő FPV drónok

Meteor65 Pro 1S ELRS: 38 000 Ft

Ez egy nagyon népszerű Tiny Whoop. Kicsi, könnyű, veszélytelen, strapabíró, aránylag olcsó és könnyen javítható. Előszeretettel használják versenyzők is, nekik bevált, így bátran merem ajánlani. Szobában repedésre és a repülés alapjainak elsajátítására tökéletes, de a nagyobb drónokhoz képest elég gyönge, így freestyle manővereket nehéz vele lerepülni, kültérben pedig bármilyen kis szél elfújhatja. Hatótávja elfogadható, 50-100 méterre lehet nagyjából elmenni vele, de ez rengeteg dologtól függ. Házban jó ha megvan 30 méter, egy réten viszont lehet akár még több száz is. Repülési ideje 3-4 perc.

2 akkumulátor és egy egyszerű töltő jár a drónhoz.

Opcionális kiegészítők:

Crux3 1S ELRS: 44 000 Ft

Ha a kültéri freestyle repülés vagy a hagyományos 5”-os drón versenyzés érdekel, ez egy nagyon jó kezdő drón lehet, mivel repülése már hasonlít a nagy gépekére, de ára jóval alacsonyabb. Már van benne elég erő hogy kültérben hajmeresztő manőverekben is megbízható társad lehessen, de mérete és súlya még elég alacsony ahhoz hogy ne legyen nagyon veszélyes másokra és saját magára. Hatótávja és repülési ideje nagyon hasonló, max 4-5 percet tud a levegőben tölteni és kb. 50-100 méterre elmenni.

Ehhez a drónhoz nem jár akkumulátor és töltő.

Szükséges kiegészítők:

Opcionális FPV felszerelések

Ezek nélkül is repül a drón, de később szükség lehet rájuk.

 • Jobb minőségű antennák az FPV szemüvegre
 • Forrasztó felszerelés
 • Csavarhúzó készlet

Tanácsok kezdőknek

Akkumulátorok töltése és merítése

A drónokban használt LiPo akkumulátorok érzékenyek és veszélyesek. Sohasem szabad őket 3,5V – 3,3V alá meríteni és 4,2V fölé tölteni őket. Szóval repülés közben figyelned kell az akkumulátor feszültségét és ha tartósan 3,5V-ra merült minél hamarabb hazajönni és leszállni vele.

Töltésnél pedig úgy beállítani a töltőt, hogy a lehető legkisebb áram erősséggel (általában 0,2A), 4,2V-ig töltse az akkukat. A legtöbb töltőn vannak kapcsolók, amikkel ez állítható. LiHv 4,35V-ig tölti az akkukat, LiPo 4,2V-ig. Én még ha LiHv akkuid is vannak csak 4,2V-ig tölteném őket, mert úgy később fognak elromlani.

Figyelj rá hogy amikor a drón beállításait állatgatod is gyorsan merül az akku, ilyenkor is figyelni kell a feszültségére.

Ha pár napnál tovább nem szeretnéd használni akkumulátoraidat, meritsd le őket 3,7V-ra! Ha teljesen feltöltve vagy lemerülve hagyod őket, elromlanak.

Felszerelés beállítása

Ahhoz hoz repülni tudj, be kell állítanod és össze kell kapcsolnod felszerelésed. Ebben az alábbi videók segítenek.

 1. Távirányító beállítása (OpenTX, EdgeTX)
 2. Távirányító összekapcsolása a szimulátorral és gyakorlás
 3. Drón beállítása (Betaflight)
 4. Drón összekapcsolása a távirányítóval (Bind-elés)

Tanácsok az első repüléshez

 • A drón VTX-ének adó teljesítményét kezdetben vedd le 25 mW-ra, nehogy túlmelegedjen.
 • Valami eldugott réten próbálj meg először repülni drónoddal, semmiképpen se a házban vagy városban.
 • Mielőtt neki mennél valaminek vagy leérkeznél a földre disarm-old a gépet (kapcsold ki a motorjait). Ezek a könnyű kis drónok, mint egy falevél leesnek és nem lesz nagy bajuk, viszont ha a propellerek forgás közben mennek neki valaminek, az veszélyes lehet.
 • Az első repüléseknél ne akarj mindenféle trükköket végrehajtani, legyen elég annyi hogy repülsz pár kört és egy darabban landolsz
 • Nézz utána a drónozás szabályainak

Szólj hozzá!