Kezdőlap » Oktatóanyagok » Kezdőknek » Rate-ek és Expo-k beállítása Betaflight FPV drónon

Létrehozva:

Frissítve:

Rate-ek és Expo-k beállítása Betaflight FPV drónon

Ha te is túl érzékenynek érzed FPV drónod irányítását, nem tudsz vele pontosan manőverezni vagy valahogy sehogy sem érzel rá a freestyle trükkök ritmusára, akkor valószínűleg még nem találtad meg a számodra tökéletes rate-eket. Mai cikkemben ebben próbálok neked segíteni.

Ha túl erősnek érzed a gépet, épp csak gázt adsz és szinte kilövell vagy valahogy nem érzel rá a magasság tartásra, a Betaflight Throttle beállításait érdemes átnézned. – Kezdő, Cinewhoop vagy Tiny Whoop pilótáknak mindenképp érdemes ezt is személyre szabni.

Mik azok a rate-ek FPV drónoknál?

A rate-ekkel lehet finomhangolni azt, hogy a drón hogy reagáljon a távirányító karjainak kitérésére. Szóval gyakorlatilag a drón irányításának érzetét szabhatjuk vele személyre.

Ha akarod lehet nagyon érzékeny, hogy finoman lehessen irányítani, de akár fordulhat nagyon gyorsan is, hogy mindenféle trükköket lehessen vele csinálni.

Ez például egy alacsony, kezdőknek szánt rate beállítás, ami könnyebben irányíthatóvá teszi a drónt

Miért fontos a rate-eid beállítása FPV drónodon?

Főleg kezdőként nagyon keveset foglalkozunk ezzel, mert komplikáltnak és feleslegesnek tűnik. Évekig én sem törődtem vele, de valahogy megakadtam az acro repülésben, nem tudtam tovább fejlődni, ezen segített átlendülni rate-jeim megtalálása. Legyél kezdő vagy haladó, freestyle vagy versenydrón pilóta a számodra tökéletes rate-ek nélkül nehéz lesz drónod irányítása.

Ha még csak most kezded a hobbit, amint tudsz egy kicsit repülni szimulátorban, állíts be saját rate-eket, mert nagyon meg fogják könnyíteni a fejlődést.

Mr Steele a világ jelenleg leghíresebb freestyle pilótája is oktató sorozata legelején mutatja meg a rate-ek beállítását.

Hol tudom beállítani rate-eket?

Betaflight

PID Tuning >> Rateprofile Settings

Rate-ek beállítása DJI FPV és Avata drónon

Menu Bar >> Settings > Remote Controller (vagy újabb verziókban Control) >> Gain & Expo

Velocidrone szimulátor

Repülés közben jobb oldalon fogaskerék ikon (Advanced Drone Setup)

Liftoff szimulátor

Repülés közben nyomd meg az ESC gombot, majd Flight Controller Settings

DRL szimulátor

Settings >> Controller Sensitivity

Rate típusok

Az évek alatt sokféle rate rendszert kitaláltak ugyanarra a feladatra. Bármelyikkel be tudod jól állítani a gép repülését, ezért szinte mindegy melyiket választod.

Betaflight Rates

Ez jelenleg a legelterjedtebb rate típus, mivel sokáig ez volt az alapértelmezett Betaflight-ban.

  • RC rate: Ez adja meg milyen gyorsan forduljon a drón (deg/s, fok/másodperc), ha teljesen kitérésig toljuk a kart
  • Rate: Régebben Super Rate-nek hívták. Egyszerre növeli a forgási sebességet szélen és az érzékenységet középen
  • RC Expo: Ez adja meg hogy a középpont közelében mennyire legyen érzékeny a kar

Beállítása a Rate kettőssége miatt kicsit körülményes, ezért egyre kevesebben használják.

KISS és Raceflight

Ezek régebbi repülés vezérlők saját rate profiljai. Ha eddig nem őket használtad, nem érdemes őket választanod.

Actual Rates

Ez talán a legegyszerűbben beállítható, ezért 4.3-óta ez Betaflight-ban is ez az alapértelmezett és a DJI FPV gépek is ezt használják.

Center sensitivity: Ez adja meg hogy a középpont közelében mennyire legyen érzékeny a kar

Max rate: Ez adja meg milyen gyorsan forduljon a drón (deg/s), ha teljesen kitérésig toljuk a kart

Expo: Erősíti a Center sensitivity hatását

QuickRates

A Betaflight és az Actual Rates hibridje. Ha Betaflight Rates-ről szeretnél váltani Actual Rates felé, akkor lehet egy kompromisszum a kettő között, de mi azt javasoljuk ne állj meg itt, rögtön teljesen váltsd át rate-jeidet.

Átváltás rate típusok között

Bár beépített átváltó nincs a Betaflight-ban, de online konverterekkel át tudod vinni a különféle rate típusok között beállításaidat.

Hogyan találjam meg a legjobb rate-eket drónomhoz?

Dióhéjban: gyakorolj és közben állítgasd addig az értékeket, amíg meg nem találod a tökéleteset.

Ma már legtöbb szimulátor elég élethűen modellezi a rate-ek hatásait. Érdemes először a virtuális térben kísérletezni, mert nehéz manapság pótalkatrészeket szerezni.

Drónosok által használt mód 2 botkiosztás

Fontos, hogy ne legyen semmilyen expo vagy weight beállítva a távirányítódon mikor elkezded a munkát. Egy sima lineáris görbe az ideális, hogy teljesen a rate-ek befolyásolják az irányítást és ne csökkenjen a gimbalok felbontása.

1. Próbáld ki mások rate-eit!

Ahány ember annyiféle beállítás. Először érdemes kipróbálnod több különböző pilóta rate-jeit. Repülj velük pár kört és csinálj pár trükköt. Próbáld ki mind freestyle, mind verseny, mind cinematic szituációban őket. Nagyon furcsa lesz, de egy kis gyakorlás után, meg fogod szokni és érezni fogod mi tetszik és mi nem rajtuk. Mások beállításai nagyon jó kiindulópont lehetnek saját rate-jeid létrehozásánál.

Példa gyanánt itt van néhány profi rate-jei:

Ez pedig egy érdekes beszélgetés erről a világ egyik legjobb pilótájával.

Betaflight 4.3 Presets

Betaflight 4.3-ban bejött egy új Presets funkció, amivel pár kattintással betölthetőek mások beállításai.

Rengeteg profi pilóta rate-jei vannak itt fenn, de sajnos csak Betaflight Configurator-ból (ezzel a programmal lehet beállítani a legtöbb FPV drónt) érhető el ez a menüpont. Ha még nincs drónod vagy nem akarsz folyton új beállításokat betölteni rá, simán kiolvashatod a Betaflight forráskódjából a rate-eket.

Ne feledd, nincsenek rossz beállítások. A rate-ek teljesen szubjektívek, azért vannak hogy tényleg mindenki a saját repülési stílusához igazíthassa a drónját. Ami másoknak kényelmes neked egyáltalán nem biztos hogy az. Próbálok irányelveket adni és megmutatni nekem mi vált, de a cél hogy megtaláld a neked tetsző beállításokat.

A továbbiakban a Actual Rates személyre szabásának számomra bevált menetét fogom bemutatni.

2. Állítsd be a Max rate-et!

A rate-ek személyre szabását én a Max Rate-el szoktam kezdeni, mert ezt a legnehezebb megszokni és ennek van legnagyobb hatása a drón repülésére.

A verseny pilóták általában alacsonyabb rate-ekkel repülnek, hogy nagyon finoman tudják irányítani a gépet, míg a freestyle videósok magasabbra állítják ezt, hogy gyors és pörgős trükköket is le tudjanak repülni. Képességeiden és célodon múlik, hogy te hogy állítod be.

A cikk írása folyamán végeztem egy kis felmérést, ami szerint a legtöbben 550 vagy 900 körüli Max Rate-el repülnek, de a 300-astól az 1000-esig mindenféle megjelent.

Természetes nem muszáj minden tengelyen ugyanolyan forgási sebességet beállítani. Sok pilóta magasabb roll és alacsonyabb pitch beállításokkal repül.

Johnny FPV freestyle rate-jei

Gyakorlásnál először próbálj flip-eket és roll-okat csinálni és figyelj arra mennyire tudsz pontosan olyan szögben kijönni a trükkből, mint ahogy bele mentél. Ha egy kis gyakorlás után lomhának vagy épp túl gyorsnak érzed a fordulását a gépnek, még állítanod kell ezen.

3. Hangold be az Expo-t és a Center sensitivity-t!

Utána repülj pár kört egy könnyebb pályán és figyelj arra hogy elég pontosan és kiszámíthatóan tudod e irányítani a kanyarokban a gépet. Ha túl érzékenynek érzed és nem tudsz vele precízen repülni, növeld az Expo-t vagy csökkentsd a Center sensitivity-t.

4. Gyakorolj és kísérletezz!

Játssz oda-vissza ezekkel a beállításokkal és gyakorolj, amíg meg nem találod a számodra tökéleteset és meg nem tanulsz magabiztosan repülni vele. Ne sajnálj erre időt szánni és tényleg tökéletesre hangolni mindent, később sokszorosan meg fog térülni.

Minden drónon ugyanazok legyenek a rate-ek?

Röviden: igen! – Sok profi ezt ajánlja, mivel így nagyon mélyen be tud ágyazódni az izom memóriádba és ettől bármely gépeddel jól fogsz tudni repülni.

A gondok ott kezdődnek, ha profin szeretnél versenyezni és freestyle trükközni, de nem találsz olyan beállítást, ami mindkettőre alkalmas és kényelmes. Sokan ilyenkor külön rate-eket állítanak be freestyle és verseny drónjaikra, ezzel azért csak óvatosan, mert akárhányszor váltasz közöttük újra meg kell szoknod az irányítást. Sok gyakorlással és tapasztalattal, persze ez sem gond, de biztosabb, ha minden gép ugyanúgy reagál.

Azt javaslom hobbi pilótaként inkább keress egy kompromisszumot, ami mindkettőre alkalmas és azt gyakorold be.

A valóságban sajnos hiába állítasz be ugyan olyan rate-eket minden gépnek kicsit más lesz az irányítása. Más kialakítású váz, más motorok, más méretű propellerek, más firmware, stb. – ezek mind befolyásolják a gép repülését.

Ha van rá időd, minden drón repülésének érzetét megpróbálhatod beállítani ugyan olyanra, még ha ez a rate-ek vagy egyéb beállítások módosításával is jár.

Hogyan tovább?

Gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás. – ez tesz jó pilótává. Készült arról is egy cikkem hogyan tudsz gyorsan és hatékonyan megtanulni FPV drónnal repülni.

Frissítési előzmények

  • 2022. október – cikk létrehozása
  • 2022.január – kezdőknek szánt rate-ek frissítése

Szólj hozzá!